Amint a Globe and Mail irta par napja

the Roma are taking advantage of legislation passed in 2008 that lifted Canada’s visa restrictions for Hungarians, and they have flooded into Parkdale, one of the last cheap rental pockets in downtown Toronto. Many have settled along Jameson Avenue, dubbed “the landing strip” by locals. The area, anchored by rows of rundown apartment buildings

Magyarul jonnek szazaval nemelyikuk talan dolgozik is.

Ahogy  mostohatestverunk a Canadahun website mutatja fooldalan.

www.canadahun.com/kanada/kanadaig-kiseri-a-rasszimus-a-magyar-romakat.html

Kanadáig kíséri a rasszimus a magyar romákat Nyomtatás E-mail
2010. október 11. hétfő, 14:36

Parkdale hosszú ideje az újonnan érkezettek első állomása, de a romák néhány sajátos kihívás elé állítják a rendszerint befogadó közeget - írja torontói riportjában Kanada egyik vezető lapja, a Globe and Mail.

A környékre az elmúlt években csaknem négyezer magyarországi roma érkezett Cheri DiNovo, az ontariói tartományi törvényhozás helyi képviselője szerint. – Tudjuk, hogy a romák rasszizmusnak és üldöztetésnek voltak kitéve. Itt nem ez a helyzet – szögezi le, miközben maga is rasszizmust emleget a romákról általa is hallott szóbeszéd kapcsán, például, hogy nem lehet kiteregetni miattuk a ruhát, mert ellopják.

Itt szabadok vagyunk. Magyarországon mindig éreztünk egy kis feszültséget az utcán, a munkahelyen – nyilatkozza a 31 éves Bánya Tamás, aki Magyarországon egy pelenkagyártó cég egyetlen roma alkalmazottja volt, és állítása szerint volt kollégái úgy vélekedtek, Hitler nagyon jó munkát végzett, csak egy hibát vétett: dolgavégezetlenül meghalt, hiszen sok a roma. A négytagú Bánya család ma 2500 kanadai dolláros (488 ezer Ft) havi rokkantnyugdíjból él Torontóban.

A Viktória királynőről elnevezett helyi iskolában 150 fővel már a magyar romák alkotják a legnagyobb etnikai csoportot. David Finkelstein igazgató szerint integrációjuk „folyamatban van”, de rámutat: a nyelvi akadályok miatt a tanárok nehezen tudják megakadályozni a klikkesedést. Paul St. Clair, a helyi Roma Közösségi Központ igazgatója úgy véli, a magyar roma gyerekek nem értik, mit akar tőlük az iskolarendszer, és a szülőknek is eltart egy évig, amíg rájönnek, ebben a városban csak az oktatás révén juthatnak előbbre a gyerekeik. St. Clair konfliktuskezelésre is vállalkozik: a romák szomszédai közül egyeseket zavar, hogy a megszokottnál hangosabban élő és mulató lakók érkeztek.

A Globe and Mail internetes oldalán a cikk nagy vitát váltott ki, e sorok írásakor több mint 120 hozzászólással. Számos kommentár minősíti a romákat, radikális megoldást javasol, több pedig nem állta ki a moderálás próbáját. Többen elbizonytalanodtak: „Ez most egy érezzük-jól-magunkat cikk arról, hogy mennyire befogadó Kanada vagy egy horrortörténet arról, hogy mire számíthatunk még a bevándorlással?”  „2500 adómentesen? Maradnék én is”, „Milyen bizarr cikk. A hangneme arra utal, hogy a szerző a romák iránti szimpátiánkat akarta felkelteni. Információtartalma azonban sokkal inkább a sztereotípiákat erősíti.”

Szerző: Az igazat ne csak a valodit  2010.10.11. 23:04 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://canada-hun-tenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr62364211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása